Első mese: Kert a város szélén

 


A mesék nem csupán a kertekről szólnak. A mesék sorsokról szólnak, melyek összefonódnak a kert történetével…..

 

 

ELSŐ MESE

 


 Mi már évek óta ismerjük egymást, és tulajdonképpen szégyellem is, hogy eddig nem voltam a Kertben, ami a város szélén van. Most viszont haza se akartam jönni…

 

Az utolsó ház az utcában, a kapunál harcias kutyus fogad (imádnivaló). Aztán elémtárul a látvány. Marika végigkísér a kerten, közben mesél, én pedig fotózok. Kb. 150 képet csináltam, ebből kellett mazsoláznom.



 

Akkor lássuk csak:  Egybefüggő füves terület a ház körül terül el, és nincs is máshol a klasszikus értelemben vett füves rész az udvarban.  Mivel a telek nagy, az ezen a részen levő viszonylag nagy füves területet bőven elbírja még az én szemem isJ Hatalmas, éppen „virágzó” ecetfa van a baloldalon, be lehet menni alá, így legalább látom a kandelábert, amit a fa egyszerűen bekebelezett.






 

 

Még az elején vagyunk, de már magába szippant a kert hangulata, és azon gondolkodom, én nem láttam a kertet így még Marika képein. Ez egy új világ.

A telek mérete és adottságai (az a bizonyos kb 60 x 70 méter) nagyon sok lehetőséget adnak, és a tulajdonosok tudnak élni ezzel a lehetőséggel. A kert buja, finoman és ízlésesen romantikus. Én elvagyok az épített elemek nélkül. Vagyis elvoltam. De legalábbis azt hittem, mert azért itt elfogja az embert a kétség. Sehol sincs az arcomba nyomva, el kell mennem érte, meg kell dolgoznom érte, végig kell mennem egy úton, be kell mennem a fűzfa alá, újabb kanyar kell, és ott van egy újabb ülőhely, vagy Tamarának ,a bűbájos unokának a birodalma (valamelyik:),  mindez úgy, hogy teljesen illeszkedik, mi több, mintha a kertből nőne ki. És ehhez bizony kell egy ügyes férj. Mert minden épített elem az ő keze munkáját dicséri.

Romantikus rózsakert, utak, utak mindenhol, amik körbejárnak, elvezetnek egy újabb csodához. Ezek az utak téglából kirakottak, mellettük buja növények. 








 

Csodás kertem: Emlékszel még, mi miatt szerettetek bele a telekbe? Vagyis miért pont ő?

Kert a városszélén: Pisti (a férj) apukájának mindig voltak lovai, ő hajtotta  a négyes fogatot anno Toponáron (Kaposvár külváros) Miután meghalt, Pisti kezdett el foglalkozni a lovakkal, de el kellett adnia őket, mert nem volt számukra hely. 21 éve, amióta megpillantottuk először, tudtuk, hogy ezt a helyet kerestük. Tökéletes számunkra, csendes, nyugodt, városszéli, ugyan elhanyagolt volt, viszont így kedvező áron jutottunk hozzá. Kb. 15 évig a 3 póninak is ideális hely volt, mára pedig számunkra a földi paradicsomot jelenti.

Csodás kertem: Mi volt az a lökés, ami kellett ahhoz, hogy az egész területből kert legyen?

 

Kert a városszélén: A kertlátogatások…ott teljesen megfertőződtünk, szerencsére. Először – 5 éve – a rózsakert és a szomszéd felőli cserjesor, aztán a sásliliomos ágyás készült el. A többi (kb. 3 ezer négyzetméter) kaszáló és legelő volt a három póniló számára.  2019-ben mentem kerttervező tanfolyamra, és azon a tavaszon alakítottuk ki a tó bal oldalát, egy kis részt a jobboldalon, Pisti megépítette a kisházat, előtte a romot, ősszel pedig a magaságyásokat.

Ekkor még kicsivel nagyobb terület volt legelő, mint ami most vadvirágos rétként funkcionál, de két évvel ezelőtt eladtunk 2 pónit, csak Szellő maradt „fűnyírónak”, majd 2021 őszén őt is eladtuk.  A pajta mögötti rész az idei tél és tavasz munkája.

 

Csodás kertem: A csodálatos vadvirágos rétetek..beszéljünk kicsit róla.  Mi volt az indíttatás?

 

Kert a városszélén: Egyrészt van hozzá elegendő terület és illik is a többi beültetéshez, kevesebb növényvédelem kell, és praktikus is, hiszen ekkora területet két embernek nem egyszerű fenntartani. Így viszont Pisti majd évi 2-3 alkalommal lekaszálja.  Másrészt rengeteg élőlényt vonz a kertbe, valóságos zenebona volt reggelente, amikor nyílott a rengeteg pipacs, réti margitvirág, búzavirág, vörös here és társai.








Csodás kertem: Hogyan és mikor zajlott a kialakítás?

 

Kert a városszélén: Ősszel lett volna célszerű vetni, de mivel Szellőt (póni) novemberben adtuk el, csak a tavasz jöhetett szóba. „Szerencsére” enyhe tél volt, így a tervezett ágyásokat télen kialakítottuk, kartonpapírral lefedtük, a feleslegessé vált szalmával és szénával mulcsoztuk, és tavasszal csak beültettük. A szabadon maradt részeket késes talajlazítóval fellazítottuk, ahol nagy fűcsomók voltak, azt kézzel kivágtuk, gereblyéztük, és úgy vetettük bele a rét magjait. Következett a hengerelés és locsolás, majd izgatottan vártuk az eredményt! Hatalmas munka és kemény másfél hét volt, de megérte. Amíg ki nem keltek a kis növények, természetesen locsolni is kellett, de ezt már nem igényli.

 

Csodás kertem: Megmutattátok, hova vannak ültetve a gyümölcsfák, és addigra olyannyira hatása alatt voltam a kertnek, hogy elfelejtkeztem a tériszonyomról…ott fönt, a magasban jutott eszembeJ Komolyan azt gondoltam, innen úgy fogok „leseggelni”,  a férjed segítsége nélkül talán még most is föntről nézegetném a kertet…

 

Kert a városszélén: Megtapasztalhattad, milyen meredek a teleknek ez a része, és miért a vadvirágos rét mellett vannak kialakítva az ágyásokJ  Ha szerencsés telünk van, és van hó, a meredek tetejéről egészen a vadvirágos rétig csúszik a szánkó.

Csodás kertem: A tó már itt volt, amikor megvásároltátok a telket. Mit lehet tudni róla, és milyen változásokat eszközöltetek, miután a tiétek lett?

Kert a városszélén: Teljesen természetes a medre, nincs tófólia, kotorva lett az alja, amikor ideköltöztünk. Volt rajt hattyú, ami kiszedte az oldalát, ezért Pisti homokzsákokat csinált, amit a tónak a szélébe rakott. Ezekkel a homokzsákokkal van megfogva, hogy ne tegyék a kacsák se tönkre a szélét. A homokzsákok persze be vannak ültetve növényekkel. A tóba tavirózsák, tökök, tömött sellővirágok, buzogányok kerültek.

Csodás kertem: A hatalmas tó körbejárható, kacsák úszkálnak benne, egyik oldalon bambuszliget visz el mellette, ami úgy van ültetve, hogy tulajdonképpen egy bambuszfolyosó. Hihetetlenül hangulatos, árnyas.  A tónál több helyen is pihenőhelyek vannak kialakítva. Mesélj kicsit, mit jelent a kertnek egy ekkora tó?

Kert a városszélén: A kert szívét! A különböző helyeken kialakított pihenőhelyek mind mind használva vannak. A híd mellett a déli kávézás után pihenünk, az oldalsónál lehet horgászni, a stégen napozni, egyébként innen indul és ide érkezik a tutaj (szintén Pisti keze munkája), ha kint alszunk a kisházban, innen bámuljuk a csillagokat. Ha télen befagy – bár az utóbbi időben ez elég ritka – csúszkálunk, a gyerekek korcsolyáznak. Én meg hordhatom nekik a forró csokit és teát!

Azonkívül gyakorlati oldala is van: a saját forrásából jövő, az összes tetőn és a támfal mögött összegyűlő vizet, a falikútból kifolyó vizet itt gyűjtjük, és innen öntözzük a kertet. A madaraknak – amiket természetesen télen etetünk – egész évben itató. Jár ide jégmadár, vadkacsa, gém, gólya is a megszokottakon kívül.











 

Csodás kertem: Emlékszel rá, mi volt az első fa, amit ültettetek a kertbe?

Kert a városszélén: Gleditsia (Tövises lepényfa), és őt követte néhány év múlva a sárgalevelű változata, a Sunburst.

De az első fák közé tartoznak a gyümölcsfák is, a támfal fölötti részre ültetve. Van alma, szilva, körte, korai cseresznye és barack, kb. 150 négyzetméteren.  Természetesen nem ott közelítjük meg, ahol veled, hanem rendes lépcsőn a bejárat felől.

 

Csodás kertem: Van néhány szép nagyméretű fa már a kertetekben. Nyilván rögtön megakadt a szemem a tónál levő két szépséges mocsári cipruson, de van egy gyönyörű magas kőrisetek, és tulipánfátok is, ez utóbbiból kettő is.

 

Kert a városszélén: Kb. 12 évvel ezelőtt Gyulán, a fürdőn láttam életem első tulipánfáját, éppen akkor virágzott. Rögtön tudtam, hogy ilyen nekünk kell! Hazafelé Kecskeméten a kertészetben rá is találtunk egy szép példányra. Azt írják, 10 éves kora körül virágzik, a mienk az ültetés utáni 4. évtől hozott virágokat, azóta pedig minden évben megbízhatóan virágzik. Annyira szeretjük, hogy 3 évvel ezelőtt, a férjem kerek születésnapjára rendeltem egyet, amit közösen, a vendégekkel együtt ültettünk el. És képzeld, 3 nappal előbb szállították ki, ezért egy barátunkat kellett megkérni, vigyázzon rá augusztus 01-jéig. Persze másnap jött egy jégeső, azt sem tudták, hová tegyék, hogy megvédjék:)




 

Csodás kertem: Mesélted, hányféle madár is jár látogatóba a tóhoz. De ez nem minden, gyönyörű papagájok ÉS pávák is vannak, sőt galambok is.

 

Kert a városszélén: 23 éve tartunk pávákat. Jelenleg 2 kakas, 2 tyúk valamint 2 pávacsibe  az állomány. Mint az állatvilágban jellemző, náluk is a kakas a díszesebb tollú. A kb. 150 cm hosszú, színes tollait augusztusban elhullajtja, majd újat növeszt. Tartása egyszerű, szemestakarmányt, pulykatápot és mindenféle konyhai hulladékot elfogyaszt.

Tyúkok is a pávák miatt vannak…Kotlósokat vettünk, a pávatojások kiköltéséhez. A páva kétszer, alkalmanként 8 – 9 tojást tojik. Ugyan van gépünk is, de lényegesen jobban kelnek a tojások a kotlósokkal. 

Meglehetősen sok galamb is van, annyira sok, hogy néha a galambok költik ki a tyúktojásokatJ

A papagájok tartása is régi szerelem, hullámos, nimfa és rozella papagáj színesíti a voliert, amit télre vékony fóliával védünk a széltől.

 




Csodás kertem: Még kertész szemmel nézve is azt kell mondanom, hogy jól válogattátok össze a növényeket, látszik, hogy szeretnek itt. Tulajdonképpen a talaj kötöttségére és a pH-jának enyhén meszes mivoltára a kerti hortenziák (hydrangea macrophylla) klorózisos levelei és az első részen levő, már igencsak méretes koreai jegenyefenyő (Abies koreana) utal. Utóbbiról elég hosszan beszélgettünk, mellette állva, hiszen már szép méretes fa, mindenképpen érdemes arra, hogy megpróbálja az ember megmenteni.



 

Kert a városszélén: A kerti hortenziák valóban nehezen fejlődnek, és nincsenek is olyan szépek, mint a többi növény a kertben, ha nagyon nem működik, akkor valószínűleg mást fogunk ültetni helyettük. A koreai jegenyefenyőt nagyon sajnálnánk, azt gondoltuk, hogy a lábához ültetett terülő boróka miatt a talaj kémhatása kedvező számára, de mindenképpen ki fogjuk próbálni a vasgálicot és keserűsót, lombtrágya formában.

 

Csodás kertem: Legtöbb ember azért megy kertlátogatásra, vagy éppen néz kerteket különböző fórumokon, mert azok szépek, és szeretné hinni, hogy neki is hasonló szép kertje lehet. Bízom benne, hogy a beszélgetésünk segítségére tud lenni kezdőknek, és itt nemcsak azokra gondolok, akiknek nagy kertjük van. Viszont egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni a klímaváltozás mellett, amit azt hiszem túlzás nélkül állíthatok, a bőrünkön érzünk.  Úgy gondolom, mindaz, amit ti ebben a nagy kertben megvalósítottatok, gondolok itt a vadvirágos rétre, vagy például arra, hogy a hatalmas tavat egyfajta vízgyűjtőként is használjátok, példaértékű lehet. Mégsem hiszem, hogy észrevétlen lenne számodra a kedvezőtlen időjárás.

 

Kert a városszélén: Amikor elültettük a növényeket, rendszeresen kellett öntözni őket, tavaly időszakosan, idén pedig egyelőre nem. Mindez köszönhető a vastag mulcsozásnak, igaz, mindent felhasználok. Faforgácsot, szalmát, szénát, lenyírt füvet,  leárazott faforgácsot a látható helyeken. Ahol nem látszik, otthagyom a kihúzott gazt is. A legjobb talajtakaró a sűrű beültetés, nincs esélyük a gyomoknak . De a konyhakertnél és a vízigényesebb növényeknél egyértelműen tapasztaljuk a klímaváltozást. Magaságyásokban termesztjük az élelmiszert, megfelelő talajban, mégis többet kell őket öntözni, mint néhány évvel ezelőtt.







 

Csodás kertem: Teljesen beleszerettem a kertetekbe. A nagyon elegáns első rész után egy buja, romantikus, titkokkal teli kert, ami arra csábít, hogy felfedezze az ember. Szerintem legtöbben azt mondanánk, hogy ehhez már nincs mit hozzátenni, de ha a jövőbeli tervekről kérdezek, csodálkoznék, ha azt válaszolnád, ennyi, biztosan nem jön több növény a kertbe

 

Kert a városszélén: Úgy gondolom, egy kert soha nincs kész, mindig van és lesz benne változás.  A bordólevelű nyárfa helyett például biztosan mást kell választani, mert nagyon tönkrement (farontó támadta meg).  Bizonyára ültetünk még fákat – nagy szerelem a nyír – de telezsúfolni sem akarom. Ha a jelenlegi fák megnőnek, akkor szépen összeérnek, laza árnyékot adnak majd. De ha szembejön néhány „új szerelem”, akkor nekik is kell helyet adni


 

Csodás kertem: Azt hiszem, ez elég jó zárszó:)



































Kert a város szélén

Helyszín: Somogy megye, Kaposvár

Telek mérete 4 570 négyzetméter,  kb. 65 x 70 méter

Talaj: agyagos, Ph kissé meszes.

Fekvése szerint eléggé fagyzugos

Telek vásárlása: 20 évvel ezelőtt, kaszáló volt.

A jelenlegi kialakítást a kertlátogatások inspirálták.

Öntözés: a ház közelében az ágyásoknál és a füves részen automata öntözőrendszer, a telek többi részén több helyen van vízvételi lehetőség.

Több, mint 300 négyzetméteres tó található a kertben, ez jelentősen meglátszik a kert mikroklímáján. A ház csatornája is a tóba van bekötve, egyébiránt a kút frissíti a tó vizét, miközben azt öntözésre is használják. A tó nem fóliás, tehát elképzelhetjük, mennyire lehet agyagos a talaj, ha ez így működni tud.

A tó mellett bambuszliget van, nincs gyökérkorlát, talajba ültetve. Évente vagy kétévente igényel gondozást, az út felőli oldalon.

Minden ágyás vastagon mulcsozva van, erre mindent használnak, szalmát, szénát, fűnyesedéket, ágdarálékot, faforgácsot, fűrészport.

A kert egy része, kb. 1 200 – 1 300 négyzetméter vadvirágos rétként funkcionál, amit idén áprilisban alakítottak ki.

Háziasszony nagy kedvencei a nyírfák, több faj is van ültetve.

A kert növényválasztásánál nem a különleges növények voltak az elsődleges  szempont, de tulipánfa, mocsári ciprus, galambfa és tibeti cseresznye  is helyet kapott a kertben.

Növényvédelem: tavasszal lemosó permetezés, egyébként csak ha szükséges

Problémák: a meszes és tömör talaj miatt a kerti hortenziák tartása. Volt próbálkozás áfonyával, de még edénybe süllyesztve sem bírta.

Időráfordítás a kertre: heti szinten fűnyírás, egyébként havi 2 nap + időszakos munkák

Kedvenc hely: A tónál

Látogatható a kert? Szeptembertől előzetes bejelentkezés alapján

https://www.facebook.com/haszonicsmarika



 


 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon